Foglalat szerinti keresés

Menetes foglalatok

Az izzó feltalálása óta alkalmazzák a menetes foglalatot, ezért ezek a foglalattípusok a legelterjedtebbek. Az elnevezésben a szám a menet átmérőjét jelenti. Az E27 és E14 foglalatú fényforrások minden esetben 230V-os feszültségen üzemelnek, számtalan formában és méretben előfordulnak, de legjellemzőbbek a gömb, kis gömb, gyertya, körte és reflektor kialakításúak. Az E40 foglalattal szerelt fényforrásokat ipari világítótestekben (pl. közvilágítás) alkalmazzák.

230V-os spot- vagy kapszula foglalatok

A mennyezeti, álmennyezeti süllyesztett lámpák legjellemzőbb foglalata a GU10-es. Jellegzetes kialakítású lábai 10 mm-re helyezkednek el egymástól és a fényforrás negyedkörnyi elfordítással vehető ki vagy tehető be. A GU10-es foglalatú fényforrások minden esetben 230V-os feszültségen üzemelnek.
A G9 foglalat az íróasztali lámpákban és a csillárokban jellemző, a fényforrásokat egyszerűen be kell nyomni a helyére. A G9-es foglalatú fényforrások minden esetben 230V-os feszültségen üzemelnek. A G9-es izzók kis mérete miatt a hagyományos izzók kiváltásakor ügyelni kell a fényforrás méretére és világítási irányára, ezért ezeket minden esetben ellenőrizzük vásárlás előtt!

12V-os tüske-, spot- vagy kapszula foglalatok

A 12V-os fényforrások használatához minden esetben tápegységet kell alkalmazni, amivel a hálózati áramot megfelelővé alakítjuk. Fontos, hogy nem minden esetben elegendő a 230V-ot 12V-á alakítani, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy míg az izzók és halogén izzók váltóáramról, addig a LED-es fényforrások egyenáramról működnek. Vásárlás előtt erre mindenképpen gondoljunk!
A GU5.3-as vagy másik nevén a „tüskés” foglalat, ahol a tüskék közötti távolság 5,3 mm. Ez a foglalattípus a 12V-os rendszerű spot fényforrásokra (MR16) jellemző, amelyek méretüket és formájukat tekintve tökéletesen megegyeznek a GU10-es fényforrásokkal.
A G4-es foglalat szintén tüskés kialakítású, ahol a tüskék 4 mm-re vannak egymástól. A G4-es izzók kis mérete miatt a hagyományos izzók kiváltásakor ügyelni kell a fényforrás méretére és világítási irányára, ezért ezeket minden esetben ellenőrizzük vásárlás előtt!
A tüskés kialakításból adódóan ezeket a fényforrásokat egyszerűen ki tudjuk húzni a foglalatból, illetve be tudjuk nyomni a helyére. Behelyezéskor ügyelni kell arra, hogy a tüskék a megfelelő helyre essenek és egyenesen legyenek benyomva.
A G53-as foglalat az AR111-es mélysugárzók foglalata. Az elnevezésben az 53-as szám a lapos és széles érintkezők távolságát jelöli mm-ben, míg a 111-es szám a fényforrás átmérőjét.

Bútorvilágító foglalat

A Gx53-as foglalatok és a hozzá illő fényforrások jellemzője, hogy széles-lapos kialakításúak (általában 73 mm széles és 25 mm magas), ezért többnyire szekrények belső megvilágítására használják őket. A foglalat nevében az 53-as szám az érintkező lábak távolságát jelenti és nagyon fontos tudnunk azt, hogy 12 és 230V-os foglalat egyaránt létezik. Vásárlás előtt ezért mindenképpen ellenőrizzük a beépített rendszer működési feszültségét!

Bajonett záras foglalatok

A stabil rögzítés miatt alkalmazása a gépjárműiparban a legjellemzőbb, de háztartásokban használt fényforrásoknál is alkalmazzák. Elnevezésében a „B” a típusára, míg a szám az átmérőjére (mm) utal.

Reflektor foglalatok

A reflektorok a nagy fényerejük miatt mind az iparban, mind a háztartásokban rendkívül népszerűek. Két főbb típusuk van:
Az R7s foglalatú reflektorokban 230V-os ceruzaizzó található, amely eltérő hosszúságú (78, 117, 189, 254, 330 mm) lehet.
Az Rx7s foglalatú (fém-halogén) reflektorok 90-95V-os feszültségen üzemelnek és a bennük található ceruzaizzó jóval vastagabb az R7s foglalatúaknál.
A reflektorokba való fényforrások vásárlásához minden esetben mérjük le az eredeti ceruzaizzó hosszát, mert a Wattérték nem minden esetben nyújt segítséget a megfelelő méret kiválasztásához.

Fénycső foglalatok

A fénycsövek esetében a foglalat és az abba való fénycső elnevezése különböző és nem ugyanazon logika alapján változik. A foglalatok esetében ugyanis a számadat a lábak közötti távolságot, míg a fénycsövek esetén a fénycső átmérőjét jelöli nyolcad inchben. A foglalat betűjele a „G”, míg a fénycsőé a „T”. Ennek megfelelően:
A G4 foglalatba a T4 fénycső illik, amelynél a lábak 4 mm-re vannak egymástól és a fénycső átmérője 4/8-ad inch, amely kb. 13 mm.
A G5 foglalatba a T5 fénycső illik, amelynél a lábak 5 mm-re vannak egymástól és a fénycső átmérője 5/8-ad inch, amely kb. 16 mm.
A G13 foglalatba a T8 fénycső illik, amelynél a lábak 13 mm-re vannak egymástól és a fénycső átmérője 8/8-ad inch, amely kb. 25 mm.
A fénycsövek hosszmérete és fényereje többféle lehet, ezért a megfelelő termék kiválasztásához ezeket az értékeket ismernünk kell. Hagyományos fénycsövek LED-esre való cseréjekor nagyon fontos tudnunk, hogy a lámpatestben indukciós (VVG) vagy elektronikus (EVG) előtét található-e. A LED-es fénycsövek általában csak az egyik előtét-típussal működnek.
Kiemelten fontos tudnunk azt, hogy a LED-es fénycsövek üzemelhetnek előtét nélkül, közvetlenül 230V-ról. Az így működtetett LED-es fénycsövek helyére nem szabad hagyományos fénycsövet visszahelyezni, mert veszélyes lehet!

Kompakt fénycső foglalatok

A kompakt fénycsövek esetén a foglalatok rendkívül sokfélék, mert a foglalatok alakja biztosítja azt, hogy a megfelelő fényforrást alkalmazzuk. A kompakt fénycsövek 2 vagy 4 lábbal rendelkeznek attól függően, hogy igényelnek-e külső előtétet (4 láb) vagy sajáttal rendelkeznek (2 láb). Erre utalhat az elnevezésben a „d” (2 láb) vagy „q” (4 láb) jelölés.
A kialakítások sokfélesége és hasonlósága miatt a vásárlás előtt mindenképpen azonosítsuk a szükséges fényforrást.
Kompakt fénycső foglalatokkal rendelkező termékeink.
Vonalizzó foglalatok

A vonalizzó foglalatokat (a reflektorokba való vonalizzókat nem számítva) két főbb csoportba soroljuk:
Az s14s foglalatokhoz mindkét végén fejelt vonalizzó használható, amely azt jelenti, hogy a vonalizzó két végén található csatlakozási ponttal kapcsolódik a foglalathoz.
Az s14d foglalatokhoz egyes vagy más néven centrikus vonalizzó használható, amely azt jelenti, hogy a vonalizzó közepén található csatlakozási ponttal kapcsolódik a foglalathoz.