Környezeti és társadalmi tudatosság

A fenntartható fejlődésről biztosan hallott már mindenki valamilyen fórumon, hiszen a téma égetőbb, mint valaha.  Azok kedvéért, akik nem jártasak e területen, fontos a lehető legegyszerűbben meghatározni a jelentését:
A fenntartható fejlődés egy olyan fejlődési folyamat, ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”.
A fenti meghatározásból látszik, hogy nincs könnyű dolgunk, hiszen nem egy kézzel fogható dologról van szó. Mert bár pontosan tudjuk (vagyis azt gondoljuk, hogy pontosan tudjuk) melyek a jelen szükségleteink, azt csak sejteni tudjuk, hogy mik lesznek a jövő generáció szükségletei, a képességeikről nem is beszélve. Ha egy kicsit tovább megyünk azonban, akkor a fenntartható fejlődés alappilléreit, a gazdasági fejlődést, a társadalmi fejlődést és környezetvédelmet együttesen vizsgáljuk. Tehát a gazdasági és társadalmi fejlődés nem mehet a környezetvédelem rovására, mert azt sajnos teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a Föld erőforrásai végesek. Ebből kifolyólag a növekedés, mint olyan, sokak szerint meg is kérdőjelezhető.
Ellentmondásosnak tűnhet, de a növekvő népesség igényeit úgy kell kiszolgálni, hogy a környezeti erőforrásokat egyre kisebb mértékben vegyük igénybe. A termékek előállítsa, a termékek életideje, illetve energia felhasználása során és után, minél kisebb környezeti terhelést kell, hogy okozzanak.
Mikor elhatároztuk, hogy vállalkozásba kezdünk, mindenképpen olyan tevékenységgel szerettünk volna foglalkozni, ami a fenti irányelvek mentén halad. Tisztában vagyunk vele, hogy a világot megmenteni nem tudjuk, de a magunk módján, figyelembe véve a piac nyújtotta lehetőségeket, igyekszünk a lehető legtöbbet megtenni a fenntartható fejlődés érdekében.
A LED lámpák élettartama bizonyítottan hosszabb, mint hagyományos társaiké, jobb hatásfokkal, ezáltal költséghatékonyabban üzemelnek. A LED fényforrások irányított fények, így mindig oda világítanak, ahol szükség van rájuk, ezáltal csökkenthető a fényszmog is. Hőtermelésük minimális, fényerejük szabályozható, késleltetés nélkül kapcsolhatók, nem vibrálnak, egyre több színben kaphatók, és még sorolhatnám jótékony hatásukat. És ami talán minden vásárlót a leginkább foglalkoztat az áruk is folyamatosan csökken, hiszen bár kezdetben és sok esetben még manapság is magasabb az áruk a hagyományos fényforrásokhoz képest, az új technológiai lassan a mindennapok részévé válik.
Mi arra buzdítjuk vásárlóinkat, hogy a tervezéskor és a vásárlásaikkor legyenek tudatosak, vegyék figyelembe a világítástechnika környezeti hatásait is, óvjuk együtt a környezetet, hogy az utánunk jövő generáció, az unokáink is ki tudják majd elégíteni a saját szükségleteiket.

ne_dobja_kiA fentiekkel összhangban kérjük, hogy fényforrást (izzót, neon fénycsövet, kompakt fénycsövet, LED fényforrást), elektronikai hulladékot és elemet, akkumulátort ne dobjanak a hagyományos, illetve a szelektív gyűjtőedényekbe, hiszen ezekben a termékekben többféle anyagtípus (üveg, műanyag, fém), valamint esetenként veszélyes anyagok (gázok, nehézfémek) is előfordulhat, ezért az általános hulladékkezelés során nem dolgozhatóak fel megfelelően. A cserék során hulladékká váló fényforrások, elektronikai alkatrészek, illetve elemek, akkumulátorok leadására üzletünkben ingyenes lehetőséget biztosítunk. Szerződött partnereink ezekre a hulladéktípusokra specializálódtak, így biztosítva azok környezeti, gazdasági és veszélyességi szempontból való legmegfelelőbb kezelését.